Reciclare

Cartusele de imprimanta (fax, copiator, etc.), foarte utile in timpul folosirii, devin un deseu daunator pentru organismul uman dupa ce sunt consumate. Ele conţin substanţe nocive precum: toner praf rezidual, materiale plastice, diverse metale si altele. Multe dintre aceste materiale sunt nu numai nedegradabile sau greu degradabile, ci si poluante si toxice, provocand boli grave prin depunerea in organismul uman.


sdd


In fiecare an, pe planeta noastra se produc si consuma peste un miliard de cartuse. Perioada de descompunere a unui cartus folosit este de peste 1.000 de ani, iar arderea lui polueaza cateva mii de metri cubi de aer si contribuie la incalzirea globala a planetei prin cresterea emisiilor de dioxid de carbon si distrugerea stratului de ozon.
In fiecare an, in Romania se arunca la gunoi in medie 5-6 milioane de cartuse de imprimanta , care reprezinta peste 50 de mii de metri cubi de deseuri (1.000 TIR-uri), sau 5 mii de tone de plastic si componente electronice. Insirate cartus langa cartus, acestea acopera distanţa dintre Vama Bors si Vama Veche. Pentru producerea acestei cantitaţi de cartuse noi este nevoie de peste 2 milioane de litri de petrol pe an. Intr-o mie de ani (pana la descompunerea primului cartus), in Romania s-ar aduna (daca nu se separa, colecteaza, reutilizeaza, valorifica sau elimina) peste 50 de milioane de metri cubi de cartuse, suficiente sa acopere intreaga suprafaţa a unui judeţ!
Aderarea Romaniei la UE ne-a adus tuturor – statului, societaţilor, cetaţeanului – obligaţii clar definite pentru gestionarea tuturor deseurilor, ceea ce concret inseamna: prevenirea generarii deseurilor, iar pentru cele deja existente, gasirea soluţiilor pentru reutilizarea, tratarea, valorificarea sau eliminarea lor. Este evident ca este nevoie imperativa de o schimbare rapida a mentalitaţii si a comportamentului social si cultural in privinţa protecţiei mediului, deoarece Europa nu tolereaza iresponsabilitatea si nepasarea pentru problemele comunitare!

Noutati

Imprimante

Samsung ML 1610

Cartuse